pondělí 21. dubna 2014

16. Hadův týden

Vítám vás v novém týdnu. Tento týden zde horoskop nenajdete, neb počasí bylo tak nádherné, že jsme celý prodloužený víkend prožili v přírodě.

V bažině


Jehnědy



Zmíněné zprávy jsem zaznamenal na inetu již dříve, nicméně jsme byl přesvědčen, že se jedná o fake. Nicméně zprávy převzal i national-geographic.cz. Tudíž usuzuji, že na každém šprochu je trochu pravdy.

Hrozí erupce v Yellowstonu? Zvířata utíkají z parku

Videa zachycující údajný úprk divoké zvěře z Yellowstonského národního parku vyvolala v Americe velkou pozornost. Začalo se spekulovat znovu o možnosti z nitra obrovského magmatického kotle, který se v kaldeře po dávné super-erupci stále dřímá.
30. března postihlo oblast poměrně silné zemětřesení o síle 4,8 stupně. To byla možná příčina neklidu některých zvířat, která se rozhodla podle všeho raději přestěhovat.
Vide nicméně neobsahují dostatek informací pro relevantní soud o tom, zda se jedná o masové stěhování vyplašené zvěře. Ani to, zda skutečně jde o reakci na možnou zvýšenou aktivitu pod povrchem. „Stádo, pádící po silnici, mohlo vyplašit i leccos jiného – včetně pytláků,“ píše například blogger Jay Lee citovaný serverem Epoch Times.

Čo sa stalo pri rieke Vaške?

Na predĺženej spojnici letovej dráhy telesa, ktoré vybuchlo nad riekou Tunguzka, našli roku 1976 dvaja rybári na brehu rieky Vaška kovový predmet. Zvedavo si ho prezerali. Keď im spadol na zem a udrel o kameň, zasršely z neho iskry. Rybárom sa predmet nejako nezdal a tak ho ohlásili. Vedci ho rozrezali na tri diely po jednom a pol kilogramu a jednotlivé kusy preskúmali nezávisle na sebe a analyzovali v rôznych výskumných ústavoch.

Inu zabývat se lze roztodivnými věcmi :-).

Devátá kapka

Těžké ropné uhlovodíky se těžily již v pravěku. V Mezopotámii byla povrchová ložiska asfaltu, ropy a zemního plynu využívána již 4 000 let př. Kr. V Egyptě se používal k mumifikaci. Josef Flavius nazývá Mrtvé moře v „Židovské válce“ opakovaně „asfaltovým jezerem“. Ostatně, kry asfaltu se ze dna Mrtvého moře uvolňují a plují po hladině i dnes. Až roku 1927 ale napadlo fyzika Thomase Parnella dokazovat na asfaltu, látce, která je křehká a dá se rozbít kladivem, jeho viskozitu při pokojové teplotě. Pokus zahájil tím, že do nálevky s ucpaným odtokem nalil horký asfalt. Po třech letech výtokový otvor otevřel. A povedlo se.  Studenti po osmi letech od zahájení pokusu,  tedy v roce 1938, žasli, to se oddělila první kapka.


Mějte se hezky...
Hade

Share:

0 komentářů:

Okomentovat