úterý 26. července 2016

Podzemní tunely pod Pakalovou hrobkou v Mayském Palenque

Archeologové učinili ve světoznámé Mayeské lokalitě Palenque v Mexiku překvapivý objev pod "chrámem nápisů", působivým pohřebním památníkem, postaveným pro Mayského vládce Pakala - jsou to podvodní tunely, které jak se zdá, byly vytvořeny jako symbolická cesta, která měla vést Pakala do posmrtného zivota.


Chrám nápisů (tedy pyramida s chrámem na vršku)  Foto: Daniel Mannerich / Flickr

Archeolog Arnoldo González Cruz, projektový manažer v Palenque, na tiskové konferenci oznámil, že nález se skládá z devíti kanálů asi 17 metrů dlouhých, přes které voda cirkuluje. Kanál je napájen pramenem a "odhaluje složité hydraulické techniky".

Associated Press uvádí, že Gonzalez se domnívá, že hrob a pyramidy byly postaveny mezi lety 683 a 702 našeho letopočtu, a že tunely byly vytvořeny k vedení vody pod pohřební komorou, aby vedly Pakalova ducha do podsvětí. Důkaz pochází z řezbářské práce na páru kamenných ozdob uší, které říkají, že bůh "povede mrtvého do podsvětí, ponořením (jeho) do vody a tak tam bude přijat“.

Zdroj: http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/breaking-underground-tunnels-found-beneath-pakal-tomb-maya-site-palenque-020919

Toliko oficiální prohlášení. Nicméně zbývá hromada otázek. Samozřejmě jsem kamenné náušnice Pakala neviděl. Ale bleskurychlé zařazení podzemních tunelů do sféry náboženských rituálních artefaktů mě přijde poněkud komické.

Dám vám takový příklad. Dnes ráno jsem si přečetl nápis na botách Gabči. No a je mi okamžitě všechno jasné. Jedná se o rituální obuv, kterou používá pouze pro vstup do chrámu Niké Vítězné, když jde na její oltář položit dary.

Po pravdě ono to s Pakalovým hrobem nebylo příliš jednoduché již před tímto objevem. A nyní bude všechno ještě zamotanější, neb se objevila podivná paralela s egyptskými pyramidami v Gíze - i tam najdete pod povrchem množství kanálů s vesele zurčící vodou. 

No a víko Pakalova sargofágu je kapitola sama pro sebe...

Foto: Asaf Braverman / Flickr
Podle archeologů se jedná o výjev Pakalova vzkříšení z čelistí podsvětí v podobě Kukuřičného boha. Z vládcova těla vyrůstá "Strom světa" ve tvaru kříže, který nese mayská nebesa. No... Nebudu komentovat vzkříšení z čelistí podsvětí a kanály, které ho naopak mají stáhnout do podsvětí co možná nejefektivněji. Vysvětlení si nějak odporují, že?

Pokud se chcete dočíst o podivnostech kolem Palenque více doporučuji pokračovat >>ZDE>>
Share:

0 komentářů:

Okomentovat