neděle 21. září 2014

38. Hadův týden

Vítám vás v novém týdnu. Příští týden nastává definitivní konec léta. Letošní astronomický podzim nastane 23. září ve 4 h 29 min, kdy Slunce vstoupí do znamení Váh. Slunce bude tento den vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě. Na rovníku Slunce projde v poledne nadhlavníkem, vůči světovému rovníku bude mít nulovou deklinaci. Den bude stejně dlouhý jako noc (proto rovnodennost). Na jižním zemském pólu vyjde Slunce, na severním pólu Slunce naopak zapadne…

Podzim
Podzim



Antarktida hlásí nový rekord a ledu stále přibývá

Co se mořského ledu týče, padá v posledních letech jeden rekord za druhým. Tolik ledu, kolik ho je ve čtvrtém největším kontinentu nyní, ho od doby existence satelitního sledování Země ještě nikdy nebylo. Pod ledem je už více než devatenáct a půl milionu kilometrů čtverečních...


Dva české týmy dostaly Ig Nobelovu cenu

...aneb výzkum o kterém se teď bude mluvit všude.

Tým Ing. Vlastimila Harta z České zemědělské university v Praze získal v letošním ročníku soutěže „Ig Nobel Prize“ cenu za biologii. Oceněna byla jeho práce publikovaná v předním vědeckém časopise Frontiers in Zoology o tom, jak psi vnímají magnetického pole.

Ovšem následující fantasmagorie mne úplně uchvátila. Osobně si myslím, že v roce 2050 již na této planetě nezbude nic co by bylo možné nazývat lidstvem. Nicméně i ostatní "logické" vývody uvedené v článku jsou skutečné perly. Pevně doufám, že si článek vymysleli v redakci, v opačném případě... no nazdar hodiny :-)

Člověk se vyvine v nový druh už kolem roku 2050, tvrdí vědec

Homo sapiens sapiens není posledním evolučním stadiem člověka. Už v roce 2050 by měl po planetě chodit nový druh rodu Homo, pro kterého vědci však zatím nemají přesné jméno. Tvrdí to alespoň výzkumník Cadell Last z institutu Global Brain při univerzitě v Bruselu, uvedl server deníku Daily Mail.

Již kdysi dávno jsem se lokalitě Göbekli Tepe, vzdorující veškeré logice, v jakémsi článku věnoval... Tak ještě jednou, s poněkud tragickým podtónem.

Jak Horský pupek odhalil své tajemství 

Vykopávky v tureckém Göbekli Tepe se staly opravdovou senzací. Zdejší starověké kultovní stavby se podobají památkám z Velikonočního ostrova nebo britského Stonehenge. Objevit tyto památky se podařilo díky nadšení archeologa Klause Schmidta, německé obdoby filmového Indiana Jonese. Bohužel, před několika dny přišla zpráva, že vědec tragicky zemřel.



Astrologické výstrahy pro příští týden:

  • Do čtvrtka trvá kvadratura Marsu s Neptunem. Aspekt je to dosti zrádný a nebezpečný. V lidech vyvolává hyperemotivitu, vyhledávání absurdna a nadpřirozena, prostě iluze, útěky z reality. V každém případě zhoršuje významně schopnost chápat druhé. Dejte si pozor i na zranění nohou, které v tomto období hrozí velmi silně.
  • Tento týden je ve znamení pozoruhodně nedynamického rozmístění planet, tudíž si dejte pozor aby jste nezemřeli nudou :-)
Share:

0 komentářů:

Okomentovat