neděle 19. února 2017

7. Hadův týden

Vítám vás v novém týdnu. Minulý týden mne nejvíc zaujaly odkazy níže. Číst článek pod prvním odkazem, je v zemi, kde všechny reformy školství jsou jak vystřižené z dob rakousko-uherské monarchie, skutečné sci-fi.

zima...


Finsko se stane první zemí na světě, která se zbaví všech vyučovacích předmětů

Finský vzdělávací systém je považován za jeden z nejlepších na světě. V mezinárodním hodnocení je vždy v první desítce. Nicméně tamní úřady nechtějí usínat na vavřínech a rozhodly se, že prosadí skutečnou revoluci ve školském systému.
Finští úředníci chtějí odstranit školní předměty z osnov. Ve školách již nebudou probíhat žádné hodiny fyziky, matematiky, literatury, dějepisu nebo zeměpisu.


Jak byl tento sedm tisíc let starý, záhadný artefakt, vyřezán ze žuly bez kovových nástrojů?


Podivná ptačí soška z doby 5000 let před naším letopočtem mate řecké archeology, kteří nejsou schopni vysvětlit jeho původ.
Umělecké dílko je vyřezáno ze žuly a jeho datování do závěrečného období neolitu vylučuje použití kovových nástrojů.
Soška je vysoká 36 centimetrů a je tudíž větší, než většina neolitických soch nalezených k dnešnímu dni. Technikou i velikostí je unikátem. Soška nemá žádné pohlavní znaky, není jasné zda je to zobrazení ptáka, či člověka z ptačí hlavou. Archeoložka Katy Manteli sošku popisuje jako "postavu s ptačí tváří, nebo ptáku podobný subjekt, který nemá nic společného s člověkem, ale je spjat s ideologií a a symbolikou neolitické společnosti". Hmmm.
Přiznám se, že toto šalamounské vysvětlení pro mne nevysvětluje vůbec nic. Co se týče problému technologie výroby sošky, k té se archeologové raději nevyslovili vůbec...


Vyhořelá generace. Hrozí nám infarkt duše

Byung-Chul Han
Lidé starší generace říkají, že poprvé si na únavu začali stěžovat až po padesátce, ale já často potkávám unavené třicátníky. Plánovací kalendáře někdy používají už děti na základní škole. Univerzitní učitelé si často povzdechnou nad tím, že studenti nemají čas chodit na přednášky a obtížně dohledávají volný termín, aby vůbec mohli přijít na zkoušku. A nad tím vším se vznáší opar nějaké těkavé nervozity. Německý filosof korejského původu Byung-Chul Han se v knize, která vyšla v českém překladu R. Baroše jako Vyhořelá společnost (Rybka Publishers, 2016), zabývá společností v digitálním reji, která stále víc pociťuje únavu. Je to důležité téma, nejenom z osobního hlediska, abychom mohli prožít dobrý život, ale i z hlediska celé společnosti – budeme vůbec mít energii na změnu?


Astrologické výstrahy pro příští týden

  • Opozice Jupiteru s Uranem. Ta v lidech vyvolává přehnanou impulzivitu. Může zavinit náhlé ztráty a prohry. Narušuje přátelské vztahy.
  • Opozice Marsu s Jupiterem nese nedostatek velkorysosti, lakomost. Plány nevedou k úspěchu, lidé jsou lhostejní k následkům svých činů.
  • Do soboty působí kvadratura Marsu s Plutem. V lidech vyvolává tendenci vyžít síly a násilného chování pro dosažení cílů.
Pro celý rok 2017 pak platí i následující...
  • Pluto stojí ve znamení Kozoroha. Pluto v tomto znamení je interpretován jako předpoklad hlubokých společenských a politických změn. Doba jakoby spěje ke svému osudu. Naposledy byl Pluto v Kozorohu v letech v letech 1762 až 1777 - to je právě v době přestavby společnosti (doba vlády Marie Terezie,vynález parního stroje, rozpuštění jezuitského řádu, založení Londýnské burzy, vyhlášení nezávislosti USA - například).
    V Kozorohu setrvá Pluto až do roku 2024, je tedy možné, že v průběhu jeho pobytu se projeví celkové zhroucení společenských struktur ať už z důvodů ekonomických, politických, či z důvodů vlivu přírodních sil.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat