neděle 21. května 2017

20. Hadův týden


Vítám vás v novém týdnu. Omlouvám se za absenci týdne minulého, nějak jsem to nedal... Nicméně si myslím, že dnešní výběr z tisku je zajímavý celý. Zvlášť článek o "slepém vidění" a existující vědecké potvrzení tohoto jevu je pro mne docela novinka.
Jinak mne zaujalo krásné letní počasí v minulém týdnu a první letošní koupání v Labi...



Úryvek z dokumentárního filmu "Svět avatara" francouzské stanice TF1, kdy reportéři přijeli do Amazonie ukázat indiánům videa charakterizující naší západní kulturu a požádat je o komentář.



Žena s podivným "dalším viděním"

"Slepé vidění" se řadí mezi nejkurióznější  jevy v kognitivní neurovědě.
Hrstka lidí na celém světě má schopnost  „slepého vidění“: jsou slepí, ale jejich nevědomý mozek může cítit své okolí.
Milina Cunningová z Wishaw ve Skotsku ztratila zrak ve svých 20 letech a později si uvědomila, že má tuto schopnost slepého vidění. Byla podrobně studována vědci.
"Kdybych hodil Milině na hlavu na ping pongový míček, pravděpodobně by zvedla ruku a odrazila ho máchnutím, a to ještě předtím, než by si to uvědomila," říká Jody Culham, vědec, který zkoumal mozek Cunningové.
"Můžu chodit klidně po domě  a uklízet věci. Já je nevidím. Vím, že jsou tam. Můj mozek mi to říká. Stejné je to, pokud rodina nechá věci ležet rozházené uprostřed podlahy obývacího pokoje. Vím, že je potřeba uklidit, takže nemůžu zakopnout. Pokud tam něco leží, jako kabelka nebo boty, vidím to a obejdu to, nebo zvednu," říká Milina.


Nález 40 000 let starého náramku

© Anatoly Derevyanko and Mikhail Shunkov, Vera Salnitskaya
Vědci potvrdili, že náramek ze Sibiře je 40 000 let starý. To z něj dělá nejstarší objevený šperk vůbec a archeologové jsou zaskočeni úrovní jeho propracovanosti.
Náramek byl objeven v místě zvaném Denisova jeskyně na Sibiři, v blízkosti ruských hranic s Čínou a Mongolskem.
Jeskyně je pojmenována po Denisovanech - tajemném druhu hominidů z rodu Homo, kteří jsou geneticky odlišní od  Homo sapiens i neandrtálců.
Po sedmileté analýze náramku, jsou vědci přesvědčeni, že kus byl vyroben 30 000 let před začátkem doby kamenné.
Neuvěřitelné je, že řemeslník, který dělal ozdobu, patrně používal něco podobné modernímu vrtáku.
Siberian Times cituje Dr. Derevyanka, který napsal v ruském časopisu Science First Hand, že při studiu otvorů v náramku zjistil, že rychlost otáčení vrtáku muselo být poměrně vysoká, a s minimálními výkyvy....


Astrologické výstrahy pro příští týden

  • Do středy bude působit opozice Venuše s Jupiterem. Ta přináší nesoulad mezi láskou a legitimitou. Přináší zmatky do osobního života a nepřeje uzavírání sňatků.
  • Kvadratura Venuše s Plutem přináší nestabilitu v milostném životě, obtíže a přeje pouze BDSM párům.
  • Opozice Marsu se Saturnem v lidech podporuje agresivní tendence, nese krutost, chlad, násilí.
    Aspekt nepřeje horským sportům a pozor si dejte na zlomeniny nohou...
Pro celý rok 2017 pak platí i následující...
  • Pluto stojí ve znamení Kozoroha. Pluto v tomto znamení je interpretován jako předpoklad hlubokých společenských a politických změn. Doba jakoby spěje ke svému osudu. Naposledy byl Pluto v Kozorohu v letech v letech 1762 až 1777 - to je právě v době přestavby společnosti (doba vlády Marie Terezie,vynález parního stroje, rozpuštění jezuitského řádu, založení Londýnské burzy, vyhlášení nezávislosti USA - například).
    V Kozorohu setrvá Pluto až do roku 2024, je tedy možné, že v průběhu jeho pobytu se projeví celkové zhroucení společenských struktur ať už z důvodů ekonomických, politických, či z důvodů vlivu přírodních sil.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat