neděle 22. června 2014

25. Hadův týden

Vítám vás v novém týdnu. I tento týden tu najdete pokračování vyprávění o cestování po Íslandu,v příspěvku "Tunel". Minulý týden mne asi nejvíce zaujal článek, který jsem zařadil hned jako první odkaz níže. Pana Miroslava Bártu myslím nelze podezírat ze záchvatů mysticismu, proto považuji jeho článek za velice cenný a zajímavý.


Mohyla v horách nad Akureyri
Mohyla v horách nad Akureyri



Ztráta „vertikality“ a naše civilizace

Denně jsme přesvědčováni, že lidského ducha lze potlačit či znásilnit materiálnem. Takový svět nemá a ani nemůže mít dlouhodobou perspektivu. Nepředstavuje nic než další výzvu pro člověka, aby se pokusil s tím něco udělat, aby změnil takto redukovaný pohled na život. Píše Miroslav Bárta.

Co řící k následujícímu článku? Malý fašounek ale náš...

Definice zrůdy

Člen vědecké rady ministryně práce a sociálních věcí ČR a ředitel Ústavu sociální práce při Univerzitě v Hradci Králové, Miroslav Mitlöhner, se rozhodl, že chce „zdravější společnost“:
„Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí (pozn: handicapovaní) nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat."
Svět pana Mitlöhnera by řídili lékaři, kteří by rozhodli za ženu, že musí na potrat, pokud se jim nezdá, že její potomek bude dostatečně „normální“.

Kus mladé Země přežil dramatické zrození Měsíce

Ačkoliv se Země krátce po svém vzniku nesmírně divoce srazila s protoplanetou Theia, neroztavila se asi tehdy na kouli lávy úplně celá. Zdá se, že část Země přežila z nejstarších časů, i když to musela být opravdu šílená srážka.
Jak jistě každý ví, náš pozoruhodný a všemi obdivovaný Měsíc vznikl při příšerné katastrofě planetárních rozměrů. Pár desítek milionů let po vzniku Sluneční soustavy se mladičká Země střetla v osudové srážce s protoplanetou o velikosti dnešního Marsu, jménem Theia. Z chaosu zničující exploze se vynořila planeta Země v dnešní velikosti a ze zbylých trosek se záhy zformoval Měsíc, naše prakticky jediná, zato ale pořádně veliká oběžnice. Teď se ukazuje, že srážka protoZemě s Theiou možná nebyla tak divoce zničující, jak jsme si doposud představovali.

Simulace cestování časem ve kvantovém světě

Na frontové linii titánské bitvy mezi obecnou relativitou a kvantovou mechanikou o ovládnutí světa se motají i cesty časem. Prozatím si můžeme rafinovaně simulovat uzavřené časové křivky pomocí fotonů.
Kvanta nebo relativita? To nejzajímavější z fyziky se dneska děje na frontové linii mezi dvěma velice užitečnými a stále naprosto nesmiřitelnými způsoby vidění světa – 
kvantovou mechanikou a obecnou relativitou. Je to neobyčejně zvláštní válka, snad nikdo si totiž nepřeje, aby jedna ze stran konfliktu přesvědčivě zvítězila. Dva základní myšlenkové rámce dnešní fyziky se střetávají za sršení mračen hypotéz v nepředstavitelném nitru černých děr, v šílenství exploze Velkého třesku a kupodivu také v legendárním cestování časem.


Astrologické výstrahy pro příští týden:

  • Opozice Marsu s Uranem nese sklony k výstřednostem, nestálost a sklony k násilí. Způsobuje hádky a roztržky ve vztazích i mezi cizími lidmi. Vyvolává silné nervové napětí. Tento týden opozice kulminuje a působí nejsilněji.
  • Retrográdní Merkur v Blížencích nám bude totálně a úplně narušovat schopnost soustředění. Pokud vás tento týden čeká řešení problému, který vyžaduje hlubší analýzu, raději rozhodnutí odložte.
  • V pátek začne působit opozice Slunce s Plutem - jedná se o dosti nepříznivý aspekt. Lidé si před sebe staví vymyšlené překážky, které se snaží odstranit násilím. Aspekt vyvolává autodestruktivní nálady, pocity a deprese. Opozice má i negativní dopad na sexuální život.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat