neděle 24. ledna 2016

3. Hadův týden

Vítám vás v novém týdnu. Minulý týden mne nezměrně pobavily následující dvě zprávy, respektive jejich kombinace. Obě vyšly shodou okolností ve stejný den. Z první zprávy vyplývá jednoznačně, že pašování cigaret, alkoholu, výroba pančovaného alkoholu a drog, jsou v Česku nesmírně lukrativním byznysem. Z druhé zprávy vyplývá, že to bude ještě lukrativnější byznys :-) Plán představený panem Vobořilem a paní Arnoštovou je tak neuvěřitelná směs naivity, hlouposti a neinformovanosti, že už to není ani k smíchu a vyvolává to spíše smutek. Posuďte sami...

Právo: Češi ročně utratí nelegálně 22 mld. Kč
18. 01. 2016 – Titulní strany – zdroj: Právo
Kolem 22 mld. Kč se v Česku ročně odhadem utratí za drogy, pančovaný alkohol, pašované cigarety a další nelegální činnosti. Patří mezi ně i prodej nelegálně dovezeného benzínu a nafty, upozorňuje deník Právo. Všechny tyto prostředky ale zvyšují objem národního bohatství a výkonnost ekonomiky. Češi navíc ročně v hazardu přijdou o 130 mld. Kč. Z těchto peněz se však platí odvody. (Pr-1,8)

vydáno: 18.01.2016,
Praha - Česká republika by chtěla do pěti let snížit spotřebu alkoholu o pět procent a tabáku aspoň o osm procent. Do deseti let by pití mělo ubýt o 30 procent. Pomoci má třeba snížení dostupnosti či zdražení. Počítají s tím plány opatření boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní na příští tři roky. Dnes je na tiskové konferenci představili národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Ledové království :-)


Minulý týden na pár dní přišla skutečná zima. Bestii zima nevadí, hlavně když svítí sluníčko :-)




Astronom Bradley Schaefer: Objekty kolem hvězdy KIC8462852 jsou zcela jistě umělého původu

Hvězda KIC 8462852, která svým podivným chováním poutá pozornost astronomů z celého světa, vyvolává domněnku, že ji obíhá tzv. Dysonova sféra – obří konstrukce zhotovená mimozemskými bytostmi. Jas hvězdy se totiž pravidelně mění a původcem je zcela jistě shluk těles kroužících po její orbitě v těsné formaci. Na planety je ale skupina těles příliš objemná. Jedním z možných vysvětlení je tak i velký oblak tvořený kometami a asteroidy To ale teď s naprostou jistotou vyvrátil astronom Bradley Schaefer ze Státní univerzity v Louisianě.

Tým Caltechu vystopoval v hlubinách Sluneční soustavy devátou planetu

Není to ještě jisté, stopy jsou ale prý slibné. Dvacetkrát dál než Neptun od Slunce možná obíhá velká planeta o hmotnosti deseti Zemí.


Evoluční historie pohádek je mnohem starší, než vypadá

Podle nového výzkumu evoluce pohádek jsou některé z nich překvapivě staré. Dařbuján a Pandrhola strčí do kapsy bibli i kamenné kruhy ve Stonehenge.
Pohádkové příběhy doprovázejí lidstvo od nepaměti. Jaká je ale historie těchto příběhů a jak hluboko do historie sahají? Evoluční biologové mají k dispozici důmyslné nástroje, s nimiž lze prostudovat evoluční historii organismů. Odborníci na historii jazyků nebo právě pohádek si je od nich mohou vypůjčit a občas to doopravdy udělají. Výsledky pak rozhodně stojí za to.



Astrologické výstrahy pro příští týden:

  • Celý týden působí kvadratura Merkuru s Uranem. Lidi svádí k sarkasmům a pomluvám. Vyvolává i nervovou labilitu. Narušuje porozumění v rodinném prostředí, vyvolává generační konflikty. Pozor na nebezpečí při cestování.
  • Kvadratura Uranu s Plutem. Způsobuje zvraty a změny v politickém systému, případně i na úrovni civilizace.
  • V neděli začne působit kvadratura Slunce s Marsem. Lidé pod vlivem tohoto aspektu plýtvají energií, zbytečně riskují a ohrožují svůj život. Cholerické výlevy.
  • Pro celý rok 2016 pak platí i následující...
    Pluto stojí ve znamení Kozoroha. Pluto v tomto znamení je interpretován jako předpoklad hlubokých společenských a politických změn. Doba jakoby spěje ke svému osudu. Naposledy byl Pluto v Kozorohu v letech v letech 1762 až 1777 - to je právě v době přestavby společnosti (doba vlády Marie Terezie,vynález parního stroje, rozpuštění jezuitského řádu, založení Londýnské burzy, vyhlášení nezávislosti USA - například).
    V Kozorohu setrvá Pluto až do roku 2024, je tedy možné, že v průběhu jeho pobytu se projeví celkové zhroucení společenských struktur ať už z důvodů ekonomických, politických, či z důvodů vlivu přírodních sil.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat