pondělí 8. května 2017

Další záhada v Teotihuacanu 2

Následující článek navazuje na článek předešlý s názvem Další záhada v Teotihuacanu. Pokud si ho přečtete, zjistíte, že s "archeologickým přístupem" k problematice zůstane Teotihuacan záhadou už navždycky. Všechno co bylo pod pyramidou nalezeno, včetně žlabů se rtutí, stíněných kobek a konec konců i podivných pyritových koulí a stop po vystěhování čehosi velkého a těžkého z chodeb, ukazuje spíše na technický problém, než na problém "zvláštních" rituálů. Článek ukazuje na totální bezradnost výzkumníků a na totální nepochopení funkce místa. Toliko můj názor, se kterým ovšem nemusíte souhlasit...

Další záhada v Teotihuacanu 2

Po desetiletí se archeologové zabývají honbou za královskou hrobku ve starobylém mexickém městě Teotihuacán, ve snaze odhalit tajemství mimořádné politické moci království.

Badatelé si již mysleli, že jsou na stopě tajemství v roce 2015, kdy bylo nalezeno velké množství kapalné rtuti uprostřed pokladu artefaktů v tajném tunelu.

Malé žlaby obsahující rtuť byly objeveny podél 103 metrů dlouhé chodby pod pyramidou Opeřeného hada.

Bylo to poprvé, kdy byla toxická látka nalezena na starobylém místě v Mexiku, a objev vyvolal očekávání, že hledání hrobky je téměř u konce.

Ale po téměř osmi letech pečlivých výkopů uvnitř pyramidy se naděje, že budou nalezeny pohřbené pozůstatky tajných vládců Teotihuacánana, zhoršují.

"Na začátku tohoto šetření jsme mysleli, že tunel je metaforickým představením podsvětí, místa stvoření a přenosu moci a že na tomto velmi tajemném místě nalezneme hrobku vedoucích Teotihuacánců," řekl archeolog Sergio Gómez.

Absence hrobu by mohla znamenat, že komory nebyly nikdy použity k pohřbívání - nebo že byly v určitém okamžiku odstraněny.

"Máme důkazy o tom, že v tunelu bylo v určitém okamžiku vytaženo něco velkého a těžkého. Mohlo to být hrob, ale my prostě nevíme, "řekl Gómez.

Mezi nejvýznamnější artefakty patří čtyři téměř dokonale zachovalé sochy ze zeleného kamene - tři ženy a jeden muž - nalezený v blízkosti vchodů komor.

Ženy byly ozdobené náhrdelníky a náušnicemi, a nesli batoh plný symbolických objektů - včetně malých zrcadel o nichž se věřilo, že pomáhají komunikovat s budoucností a minulostí. Zrcadla a oči jsou vyrobeny z pyritu. Jedna žena a muž pořád stáli, když je objevili na konci tunelu.

„Moje hypotéza je, že tyto sochy představují zakladatele Teotihuacánu, ty, kteří měli pravomoc rozhodovat o ideálním místu pro vytvoření nového města. Stáli, protože byli v té době naživu,“ řekl Gomez, bývalý psycholog.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat