úterý 3. listopadu 2020

Horoskop a sny


 Sny jsou komplexním rytmem různých spánkových fází, v němž hraje důležitou roli REM fáze - snění. Samozřejmě existují lidé, kteří se domnívají, že sny jsou pouze vedlejším produktem každodenního života a mozek v nich uvolňuje, nebo „ vypouští “ spletité symboly a nevyřešené emoce. To z části může být i pravda, ale jakým způsobem jsou sny vystavěny? Je dobře známo, že mozek funguje podle mnoha různých vzorců, ale kde a podle čeho začíná kognitivní proces? Kde je ta hranice, kde se sen uchytí, a kde začíná rozvíjet svůj obsah - začátek, střed a konec?

Existují mezi námi lidé, kteří jsou schopni vytvářet své sny a v podstatě řídit jejich průběh a výsledek. Pro většinu jsou však zdánlivě sny jen vlnou nesouvisejících vzorů a jejich expanzí. 

V podstatě je ovládání snů (Lucidní snění) v rozporu s tím principem lidské psychiky, který neumožňuje, aby se Vyšší Já běžně projevovalo. Proto tkví obrovská výhoda v tom, když ve snovém světě vlastní sny aktualizujeme, řídíme.

Lucidní snění je stav, kdy člověk sní, probouzí se do svých snů a uvědomuje si, že sní, aniž by se probudil ze snu. 

Když mluvíme o snění, je třeba zmínit Měsíc. 

Po celá staletí byl Měsíc odpovědný za zvláštní chování lidí, zemětřesení, přílivy oceánů, ženský reprodukční cyklus a dokonce i za naše sny. Naši předkové měli jména pro úplněk, jako je Mrtvý Měsíc, Jelení Měsíc, Hromový Měsíc a Senový Měsíc atd. Nicméně existuje i dnes mnoho důvodů, proč se domnívat, že Měsíc, zejména úplněk, může ovlivnit vaše sny.

Znamení, ve kterém je umístěn váš Měsíc, vypovídá hodně o vaší emocionální povaze a aspekty ostatních planet naznačují různé druhy energetického vlivu ve vašem horoskopu, dokonce i vaše intelektuální preference. A tak i dům, ve kterém sídlí váš Měsíc, má největší vliv na snící mysl.

 Z astrologické pohledu umístění Měsíce hovoří i o tom, jak sny probíhají. Dříve se používal pro Lucidní snění termín „Dreaming True“ a mít osmý dům  v Raku a Lunu v 8. domě, bylo považováno za zdroj snění, způsobující, že váš noční sen je stejně skutečný jako vaše denní činnost a skutečné vzpomínky. Samozřejmě existují i ​další astrologické konstelace, která zvyšují schopnosti snít, ale umístění a obsazení osmého domu stále platí jako nejdůležitější.

Dvanáctý dům je další důležité místo, kde natální Měsíc vytváří mimořádnou schopnost snít. Je to dům, kde mohou být sny, podvědomí a nevědomí osvobozeny, ale pokud člověk není stabilní v denní realitě, a má hodně obsazený dvanáctý dům, může to vytvářet nebezpečné nastavení psychiky. 

Tento dům je obecně známý jako dům izolace, věznění, hospitalizace atd. Přesto se jedná o bezprecedentní oblast pro aktivaci snů. Pro ty, kteří mají Slunce či Měsíce, nebo obojí, ve dvanáctém domě, však obecně platí rada postupovat při experimentech se sněním obezřetně. Sny jsou fascinující a důležité pro zdraví člověka, a to po psychické i emoční stránce. Přesto, pokud člověk není běžně schopný, či připravený zapojovat a zvědomovat své podvědomí a nevědomí, může jeho stínové já převzít velení a velmi se zdráhá odevzdat vládu vědomé mysli.  

Psychologové a psychiatři chápou tento vzorec a přesto se i nadále snaží tuto oblast lidské činnosti zvládat farmaceuticky, což mění chemii mozku a jakékoli skutečné vyjádření snů, někdy i natrvalo. Jinými slovy zavírají psychiku před vším, co nám přirozené duchovní potřeby ukazují ve fantazijní a snové podobě. To platí také pro alkohol, nebo jiné psychoaktivní látky.

Při našich pokusech o lucidní snění jsou velmi důležité tzv. vodní domy.  Vodní domy jsou čtvrtý, osmý a dvanáctý dům, známé také jako „ karmické domy “. Jsou samozřejmě spjaté s vodními znameními (Rak, Štír a Ryby). Takže pro ty, kteří chtějí využít astrologické výhody jakékoli natální planety v jednom, nebo více z těchto domů, platí následující.

Jednoduše využijte dobu, kdy těmito domy tranzituje přibývající Měsíc. Je dobré zapisovat si poznámky našich snových zážitků při pohybu Měsíce těmito domy. Pomáhá to zvědomění různých typů snů a usnadňuje přechod k lucidnímu snění.

Z dlouhodobějšího hlediska je stejně snadné načasovat si i využití pomaleji se pohybujících tranzitujících planet (tj. Saturn, Uran, Neptun a Pluto) těmito domy. Protože se ale pohybují pomalu, může to být výhodné pro předvídání a porozumění překážkám, či našemu eventuálnímu zablokování, či ochromení tak, že si necháme vypracovat přehled konkrétních emocionálních a psychologických potíží, které vychází z našich daných planetárních konstelací a tranzitů. 

Vše si zvědomíme dříve, než situace nastane a tím můžeme tranzity využít pro svůj růst a vyhneme se šokům z případných životních krizí. 


Share:

0 komentářů:

Okomentovat