neděle 28. října 2018

43. Hadův týden

Podzim...

Vítám vás v novém týdnu. Tento týden máme "dušičky" a tak i citát, který jsem pro vás vybral, je zabarven poněkud "dušičkově".


"Dokážu si představit, jak na své smrtelné posteli cítím touhu dotýkat se dalšího světa, jako chlapec, který žádá svůj první polibek od ženy."
Aleister Crowley

Asi by bylo vhodné zmínit, z čeho současné svátky "Dušiček" vznikly. Za těmito poněkud bizarními svátky stojí původní keltský svátek Samhain.
Samhain je počátkem keltského roku.
I když zažité datum je 31. 10., mnohé tradice toto datum berou jako pouhou aproximaci a datum oslav odvozují podle dalších ukazatelů. Některé tradice slaví svátek, jakmile vrcholí na obloze Aldebaran, či podle meteorického roje Taurid, popř. kombinací více úkazů.
Tradičně se slaví Samhain jako svátek začínající zimy, je to svátek zasvěcený předkům, rodové linii a obnově života. Je to doba, kdy se otevírají brány mezi světy, a je tedy možno snadno nahlédnout přes závoje času a věštby přichází snadno. Posvátné prostory se zdobí věčně zelenými rostlinami, obvykle větvemi jalovce či tisu.
Zemědělský aspekt svátku zahrnoval v minulosti porážku stád a poslední očistu před sehnáním do zimovišť.
Jelikož je to i konec roku, tak je spojen s rituály ukončení (často spojené s rituály pro předky). Lidé se v ten čas rozhodují, které věci si chtějí nést dál do dalšího roku a které už chtějí plně ukončit. Protože je Samhain svátkem smrti a temnoty, tak i ukončení se realizuje přes tyto aspekty. Všechny křivdy, vnitřní démoni, bolesti, nemoci, nebo nepotřebné, zatěžující vztahy se symbolicky pálí, odřezávají, zakopávají, usmrcují.
Samhain je čas, kdy mnoho končí, aby mnoho nového mohlo začít.


Začínají brát vědci LSD zase na milost?

Droga LSD, těsně spojená s hnutím hippies, si znovu pomalu nalézá svou cestu v lékařském výzkumu poté, co byla před 75 lety objevena tak trochu náhodně ve velké švýcarské farmaceutické laboratoři. Píše o tom agentura AFP.






Korupce v nejvyšší zdravotní autoritě?  

Většinou máme zdravotnictví v posvátné úctě a jsme jaksi přesvědčeni, že co se nám v jeho jménu činí, je nám ku prospěchu a pro naše dobro. V poslední době ale vychází najevo, že dokonce i v instituci, která je považována za nejvyšší autoritu v oblasti péče o zdraví na světě, dostávají posuzovatelé nezávadnosti léků a standardních léčebných postupů záhadné odměny. „Všimné“ od výrobců léků dosahují řádu milionů dolarů a tak není divu, že tu máme co do činění s důvodným podezřením na úplatkářství.


Záhada jezera Rúp Kund vyřešena. Proč bylo jezero plné lidských koster?

V roce 1942 provedla alarmující objev britská lesní stráž v jezeře Rúp Kund, v Indii. Ve výšce 4800 metrů nad mořem, na dně malebného údolí, našli zamrzlé jezero plné lidských koster. Když přišlo léto a jezero roztálo, objevilo se ještě více kosterních pozůstatků, které pluly po hladině a některé se vyplavily na břeh. Muselo se tu jednoznačně stát něco hrozného.



Astrologické výstrahy pro příští týden

  • Ve středu 31.10. je Měsíc v poslední čtvrti a bude stát ve znamení Lva. V tomto znamení vyvolává v lidech podvědomou touho po obdivu. Negativem je, že si lidé libují v dramatických scénách a situacích, zkrátka chtějí být středem pozornosti. Postavení přeje úspěchu v uměleckých povoláních.
    U labilních jedinců se může projevit teatrálnost až hysterie.
    Měsíc je v opozici s Lilith, aspekt způsobuje větší spojení s hloubkami psychiky, než je běžné. U méně stabilních lidí tak může aspekt vyvolávat emoční krizi, u pokročilejších pak zajímavé náhledy do hlubin vlastní psychiky. 
  • Do úterý působí opozice Slunce s Uranem. Vyvolává přehnanou touhu po svobodě a nezávislosti. Lidé jsou pod vlivem aspektu umínění, mají špatný úsudek a přehnaně riskují. Lehce se dá rychle zničit to, co člověk dlouho budoval. Pozor na úrazy a dopravní nehody. 
  • Opozice Venuše s Uranem. Jedná s o aspekt způsobující nestabilitu v citovém životě - náhlá vzplanutí, náhlé rozchody. Problémem mohou být i chutě k impulsívnímu utrácení.
Pro celý rok 2018 pak platí i následující...
  • Pluto stojí ve znamení Kozoroha. Pluto v tomto znamení je interpretován jako předpoklad hlubokých společenských a politických změn. Doba jakoby spěje ke svému osudu. Naposledy byl Pluto v Kozorohu v letech v letech 1762 až 1777 - to je právě v době přestavby společnosti (doba vlády Marie Terezie,vynález parního stroje, rozpuštění jezuitského řádu, založení Londýnské burzy, vyhlášení nezávislosti USA - například).
    V Kozorohu setrvá Pluto až do roku 2024, je tedy možné, že v průběhu jeho pobytu se projeví celkové zhroucení společenských struktur ať už z důvodů ekonomických, politických, či z důvodů vlivu přírodních sil.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat